);

MWI Blåsorkesterläger 11-15.6

MWI Blåsorkesterläger 11-15.6

Martin Wegelius Institutet arrangerar årligen flera betydelsefulla läger som ger spelsugna musiker på alla nivåer tillfälle att musicera tillsammans även under sommarmånaderna!

MWI:s blåsorkesterläger arrangeras varje år i mitten av juni vid Lärkkulla i Karis. På lägret får deltagarna ta del av sektionsövningar, kammarmusik, individuella lektioner, orkesterspel samt en spännande rytmworkshop tillsammans med slagverksläraren Toon Verheyen. Lägret är i praktiken tvåspråkigt och är inte riktat till någon särskild åldersgrupp utan alla ryms med och delas upp enligt tidigare erfarenhet i en A- och B-orkester. På kvällarna fick lägrets deltagare syssla med olika fritidsaktiviteter, bastubad och korvgrillning
På onsdagen fick lägrets deltagare spela upp sina kammarmusikstycken i en kammarmusikkonsert i Karis kyrka, på konserten fick publiken höra flera olika sammansättningar med blåsinstrument och konserten avslutades med allsång ackompanjerad av alla flöjter under ledning av Jancintha Damström.
Torsdagkvällens evenemang bestod av en ”Open Stage” – där på förhand anmälda fick visa upp sina talanger, både musikaliska och andra talanger såsom dans, skådespel, akrobatik.


A-orkesterns genrep under ledning av Pekka Lyytinen. Foto: Emilia Nyberg, Lärkkulla 

Eftersom lägret är det enda Finlandssvenska blåsorkesterlägret vid sidan om Big-bandlägret som ordnas i Pjukala 23-27.7 så har projektledaren Robin Käldström deltagit i lägret som stöd till träblås-undervisningen och samtidigt erbjudit gratis biltransport för intresserade Österbottniska blåsare vars deltagande annars skulle ha varit utmanande på grund av den långa resesträckan. Detta samarbete med bjuda Österbottniska blåsare till Karis på blåsorkesterläger med gratis transport skall fortsätta även i framtiden vilket förhoppningsvis ger tillväxt i deltagandet så att blåsorkesterlägrets betydelse höjs ännu mera.
Kursledaren Johan Cantell välkomnar det nya samarbetet och är mycket glad över att det på detta sätt öppnas en bro mellan Österbotten och Södra finlands blåsmusiker.

Blåsorkesterlägrets kollegium, från vänster: Robin Käldström, Johan Cantell, Jenni Suhonen, Jancintha Damström, Pekka Lyytinen, Harri Mäntynen, Toon Verheyen, Csilla Firon, Hanna Nikamaa och Lisa Taulio. Foto: Emilia Nyberg, Lärkkulla

Kursens avslutades på fredagen 15.6 med genrep, kursfotografering och avslutningskonsert. Många av lägrets deltagare tyckte att det var roligt att få spela och träffa nya vänner, en deltagare lämnade till och med denna fina hälsning efter sig.