28 jan Blåsafton på G18 den 3 februari 2020
Blåsafton på G18 är en konsertserie där projektet vill lyfta fram huvudstadsregionens blåsmusiker och skapa en plattform där blåsmusiken får ett utrymme i Helsingfors. Konserterna ordnas en kväll i månaden i Festsalen G18 på Georgsgatan 18 kl 18:00. Inträdet är fritt.
Blåsafton på G18 är en del av Finlands svenska sång- och musikförbunds Blåsmusikprojekt. Blåsmusikprojektet har utformats av Blåsmusikutskottet inom Finlands svenska sång- och musikförbund som en treårig nationell satsning som skall stärka och öka kännedom om den finlandssvenska blåsmusiken genom kurser, nya samlande forum, nyrekrytering, kompetenshöjning samt nordiskt och internationellt samarbete.
Svensk översättning av presentationerna kommer snart.
Kvällens program

Trio WaCava
http://www.facebook.com/TrioWaCava
https://trio-wacava.webnode.fi
Krzysztof Zgraja: Trio con brio
Dimitri Tchesnokov: Tableaux féeriques
Huilutrio WaCava sai alkunsa syksyllä 2016, kun kolme pääkaupunkiseudulla toimivaa huilistiystävystä päättivät yhdistää voimansa. Johanna Salminen, Johanna Pitkänen ja Hanna Tissari tuntevat toisensa jo opiskeluajoilta Sibelius- Akatemiasta ja yhteistä soittokokemusta on hankittu niin orkesteririveistä kuin pienemmistä kokoonpanoista ja nyt vihdoin myös triona, jonka ensikonsertti kuultiin tammikuussa 2017. Trion nimi juontaa juurensa harjoitusten luonteeseen: treeneissä turha vakavuus unohtuu heti, kun kolmikko astuu samaan huoneeseen ja tapaamisia voisikin kuvata erittäin hilpeiksi.
Trio WaCavan lähtökohtana on alusta pitäen ollut tehdä nautittavaa, mielenkiintoista ja omannäköistä kamarimusiikkia, jossa päästään yhdistämään yhteinen musiikillinen visio – kuitenkin kunnioittaen trion kolmen jäsenen omia persoonallisuuksia. Tästä syntyy herkullinen, elävä ja yllättävä lopputulos, joka on täynnä erilaisia sävyjä. Trio WaCavan tavoite on tehdä musiikkia huolella ja heittäytyen.
Trion ohjelmistossa pääpaino on 1940 luvun jälkeen sävelletyssä musiikissa. Tuolta aikaväliltä löytyy mielenkiintoista ja insproivaa ohjelmistoa, joka on myös sävelletty niin, että yhtyeen soinnista saadaan kaikki irti. Suomalaista musiikkia kuitenkin kaivataan lisää. Trio WaCavan tavoitteena onkin tilata uusia teoksia suomalaisilta säveltäjiltä.
Vuoden 2016 jälkeen Trio WaCava on konsertoinut ahkerasti pitkin suomea. Konsertteja on kolmen vuoden aikana kertynyt yhteensä 29. Kesäkonserttisarjojen lisäksi Trio järjesti vuonna 2018 kaksi erikoiskonserttia, joissa yhdistettiin ympäristö, marraskuun pimeys ja teokset, joissa tehokeinona käytettiin yleisön ympärille kiertyviä ”äänimaisemia”. Konserttipaikkoina olivat Hietsun paviljonki ja Pohjoismainen kulttuurikeskus. Jälkimmäinen konsertti oli osa Viaporin Kekri -tapahtumaa 2018. Vuoden 2019 pääesiintyminen oli Hailuodon musiikkipäivillä elokuussa. Tätä ennen Trio WaCava konsertoi heinäkuussa Seurasaaren ja Tapiolan kirkkojen kesäkonserttisarjoissa sekä Puotilan kappelissa osana Metrolla-musiikkiin -festivaalia. Lokakuussa 2019 Trio WaCava järjesti jälleen erikoiskonsertin Hietsun paviljongissa teemalla ”Huilu -aamunkoitto, metsänhenki”. Trion konserttikauden päätti kaksi konserttia Viaporin kekri-tapahtumassa 2019, konserttipaikkana upseerikerho ja Pohjoismainen kulttuurikeskus.”
Krzysztof Zgraja: Trio con brio
Huilisti ja säveltäjä Krzysztof Zgraja syntyi Puolan Gliwicessä vuonna 1950. Musiikkiopinnot hän aloitti jo nelivuotiaana oboisti-isänsä johdolla ja huiluopinnot kymmenvuotiaana, entisen Gewandhaus -orkesterin huilistin Farnz Hojkan oppilaana. Vuosina 1968-1977 opinnot jatkuivat Katowicen musiikkiakatemiassa, missä Zgraja sai opetusta sekä huilunsoitossa, että säveltämisessä. Opintojen jälkeen Krzysztof Zgraja on luonut merkittävää uraa solistina ja säveltäjänä euroopassa ja aasiassa, tyylilaijeinaan klassinen ja kokeellinen musiikki, jazz sekä flamenco. Emigroiduttuaan saksaan vuonna 1989 Zgraja on keskittynyt eri tyylilajien orkesteri-ja kamarimuusiikkiin. Huilulle hän on säveltänyt yli 150 teosta konsertti- ja opetuskäyttöön, sooloja, duoja, trioja ja kamarimusiikkia eri kokoonpanoille. Kolmelle huilulle sävelletty Trio con brio on flamenco-musiikkia ja sen rytmiikkaa hyödyntävä teos. Sen rakenne pohjautuu flamenco-musiikin tyylilajeihin cante chico ja quasi bulevaria, joissa kummassakin on omat rytmiset ja musiikilliset elementtinsä. Trio con brio -kappaletta voidaan käyttää myös flamenco-tanssiesityksen taustamusiikkina.
Dimitri Tchesnokov: Tableaux féeriques
1. La plainte de Daphnis
2. La dance des elfes
3. La fôret De Pan
4. La dance des fées
Dimitri Tchesnokov (1982-) on syntyjään venäläinen säveltäjä ja pianisti. Valmistuttuaan konserttipianistiksi,hän siirtyi opiskelemaan orkestrointia Guillaume Connessonin johdolla Pariisissa. Nuoresta iästään huolimatta Tchesnokov on todella tuottelias säveltäjä, jonka tuotantoon kuuluu sinfonioita, konserttoja eri soittimille, jousi- ja saksofonikvartettoja, orkesteriteoksia, kuoroteoksia, sonaatteja ja yli kolmekymmentä sävellystä soolopianolle. Hän tekee jatkuvasti yhteistyötä kansainvälisten muusikkojen kanssa. Sävellystyönsä lisäksi hän esiintyy säännöllisesti konserttipianistina sekä kamarimuusikkona.
Huilutrio Tableaux féeriques- Taianomaisia maalauksia,on varsin mielenkiintoinen teos. Sävellys koostuu neljästä osasta, jotka ovat: 1.La Plainte de Daphnis -Daphniksen sureminen, 2. La dance des elfes -Tonttujen tanssi, 3. La fôret de Pan -Panin metsä, 4.La danse des fées – Keijujen tanssi. Säveltäjälle teoksen esteettinen ajatus tuli huilun soinnista. Työn perustana olivat sadut, joihin viitataan otsikoissa. Itse osat eivät kuitenkaan kerro suoranaisesti sadun tarinaa vaan ovat enemmänkin mielessä soivia äänikuvia, joita säveltäjälle itselleen syntyi tarinoita kuullessaan. Hänelle kaikkein tärkeintä musiikissa on äänen ja kuvien kauneus. Hän kertoo pitävänsä yli viisiäänisestä satsista harmoniatyöskentelyssään. Koska teos haluttiin juuri kolmelle huilulle, tuli hänen kehittää efektien ja yllättävän sointimaailman avulla tapa, joka ylittää yksinkertaisen kolmiäänisyyden. Kappale on kirjoitettu ja harmonioitu soittajan näkökulmasta nerokkaasti. On merkille pantavaa, kuinka mielenkiintoisia ja taianomaisia sointeja säveltäjä on osannut kehittää. Kappale avautuu soittajalleen joka soittokerralla uudella tavalla. Se on todella raikas tuulahdus taianomaisuutta ja syviä, riipiviäkin tunteita, joiden lomassa jokaisen kuulijan omalle mielikuvitukselle on paikkansa.

Trio Jusslin-Sivonen-Teerijoki
J.M.Vainio (*1972) DIESEL RHYTHM CANTICLE (2010-2011)
I
♩=80 Marche funèbre – ♩=120 Decisively-Like a scratched record
II
♩=60 – ♩=72 – ♩=60 – ♩=54
III
♩=120 – ♩=40 Cradle song
C.Holmström (*1954) SONATITA for Flute, Clarinet and Guitar in three Movements (2014)
Introduction
Notturno
Rondino
Heikki Sivonen, huilu, Ilkka Teerijoki, klarinetti ja Anne Jusslin, kitara ovat soittaneet yhdessä syksystä 2010 soitonopetuksen ohessa. Tänä vuonna 2020 triolla on 10-vuotis juhlavuosi.
Trio kantaesitti kitaristi-säveltäjä Jennah Vainion teoksen Diesel Rhythm Canticle for flute, clarinet and guitar (2010-11) kulttuurikeskus Sandelsissa syksyllä 2011. Säveltäjä kertoo teoksen syntyvaiheista: ”Diesel Rhythm Canticle huilulle, klarinetille ja kitaralle syntyi mustien varjojen katveessa. Sävellystyön aikana elämänkokemukseni karttuivat ankaralla kädellä. Äitini ALS-diagnoosi, oma avioeroni pitkäaikaisesta puolisostani, pahoinpitelyn uhriksi joutumiseni ja sitä seuranneet psyykkiset traumat, sekä neljän viikon keuhkokuume yhdistettynä silmä- ja korvatulehdukseen, sattuivat kaikki teoksen syntyvaiheiden aikana. Elämä kulkee kaikista vastoinkäymisistä huolimatta vääjäämättömästi eteenpäin – kuin dieselkone. Teos on omistettu teoksen tilaajille Trio Jusslin-Sivonen-Teerijoki.”
Jennah Vainio on opiskellut sävellystä Helsingin yliopistossa ja Sibelius-Akatemiassa ja on lisäksi osallistunut sävellyksen mestarikursseille. Hänen teoksiaan on esitetty niin koti- kuin ulkomaillakin sekä radiossa. Esimerkiksi Baltimoren sinfoniaorkesteri (USA), Norrköpingin kaupunginorkesteri ja UMO Jazz Orchestra ovat esittäneet hänen teoksiaan. Vainion teoksia on kustannettu (Sulasol, Uusinta) ja levytetty. Hän on myös saavuttanut menestystä koti- ja ulkomaisissa sävellyskilpailuissa teoksillaan ”Ankomst till Hades” ja ”A Sweet Escapade”. Vainio tunnetaan klassisen musiikin lisäksi intohimoisesta suhtautumisestaan metallimusiikkiin ja sen alagenreihin.
Carita Holmström kertoo teoksestaan Sonatita seuraavaa:
”First Movement on espanjalaisvaikutteinen, kaikkia kolmea soitinta tasavertaisesti esille tuova osa. Kitara siis ei ainoastaan ole säestämässä vaan osallistuu aktiivisesti tapahtumiin. Osa on suorastaan ”sonaattimuotoinen”, jossa on selvästi energinen pääteema sekä laulava, rauhallinen sivuteema. Klarinetti ja huilu johdattelevat alussa kohti pääteemaa, jolloin myös kitara astuu ensimmäisen kerran näyttämölle. Ns. kehittelyjakso alkaa kitaran flamencotyylisestä soolosta, joka jatkuu huilun ja klarinetin leikittelyllä sekä pää- että sivuteeman kanssa. Lopuksi päädytään sivuteeman kertauksen kautta kohti pääteeman astumista taas näyttämölle.
Toisessa osassa Notturnossa eli Yölaulussa tavoittelin unenomaista luonnon hengitystä ja läpikuultavia sävyjä kitaran huiluäänten avulla. Kokeilin itse kitaran virittämistä alemmaksi – keino, jota olen paljon käyttänyt itse kuultuani aikoinani Joni Mitchellin virityksiä! – ja kitara onkin viritetty alemmasta kielestä ylimpään: C G D G H E. Kitarasäestyksen glissandoissa voi kuulla vaikkapa valaan ääntelyä tms. luonnon syvää hengitystä, kun taas huiluäänet tavoittelevat esim. yön kirkasta tähtitaivasta… Tähän maisemaan punovat huilu ja klarinetti melodioitaan…
Kolmannen osan Rondino viittaa biisintekomenetelmään, missä ikääkuin ”pyöritään” (vrt. Rondelliin!) yhden teeman ympärillä, johon aina palataan vaikka välissä käytäis missä! Sonatitan osista tämä on varmasti eniten flamenco- ja lattarivaikutteinen! Halusin saada mukaansatempaavan lopetuksen sävellykselle – ja kohta sen kuulette!” Carita Holmströmin esittely konsertissa 8.9,2019 Kannelmäen kirkossa.
Lisäksi Carita Holmström kertoo: ”Vaikka olen soittanut akustista kitaraa 13-vuotiaasta saakka pääsoittimeni pianon ohella, en ole varsinaisesti säveltänyt sille mitään aikaisemmin. Olen täysin itseoppinut kitaristina ja rakastan kitaransoittoa ja kitaramusiikkia ja täytyy myöntää, että suuria vaikutteita ovat olleet nimenomaan latinalais-amerikkalainen musiikki sekä flamenco aikanaan. Nämä nuoruusvuosien ihastukset ovat muutenkin yleisemmin vaikuttaneet sävelkieleeni sekä kevyellä puolella että klassisella puolella, niin kuin myös ranskalainen sävelmaailma sekä Bach.
Olen aina säveltänyt muusikkoystävilleni- tai itse esittänyt musiikkiani. Tällä kertaa uhrina on Trio Heikki Sivonen-Ilkka Teerijoki-Anne Jusslin, joka tilasi teoksen. Soitinkokoonpano huilu-klarinetti-kitara on jostain kumman syystä epätavallinen, vaikka on hyvin toimiva yhdistelmä. Tästä syystä trio on aikaisemminkin tilannut suomalaisilta säveltäjiltä teoksia ohjelmistonsa kartuttamiseksi. ’Sonatita’ on kolmiosainen; nopea ’Allegro’, meditatiivinen ’Notturno’ ja tietoisen espanjalaisvaikutteinen ’Rondino’, jossa kuluu nuoruuden intohimoni flamencoon ja espanjaliseen kitaramusiikkin!”
Carita Holmström, 2. Toukokuuta 2016.
-Anne Jusslin